Μενού
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ"
- ΑΓΡΑΜΠΕΛΑ
- Επικοινωνία
- Νέα
- Έκθεση Φωτογραφιών
- Βιβλίο Επισκεπτών
- Blog
- Ι.Μ ΠΟΡΕΤΣΟΥ
- ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
- ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΥΣΑΝΙΑ Ε31
- Ο ΚΑΙΡΟΣ
- Δ.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
- AGRAMPELA B.C
- www.moniporetsou.gr
Επαφή
moniporetsou.gr/el/ www.moniporetsou.gr
Ιερά Μονή Πορετσού
Το γραφικό μοναστήρι του Πορετσού, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Πορετζιώτισα, είναι χτισμένο σε μια απ΄ τις πιο όμορφες αλλάκαιπιοτραχιέςγωνιές της Πελοποννήσου. Σκαρφαλωμένο σε απόκρημνο βράχο σε υψόμετρο πάνω από 1.100 μ, ορθώνεται σαν κάστρο στη χαράδρατου Ερύμανθου ανάμεσα στα χωριά Αγράμπελα και Πλατανίτσα.
Διατηρεί καθάρια κι αναλλοίωτη την παλιά του μορφή, παλιότερα η επίσκεψη στο μοναστήρι και η ανάβαση ήταν επίπονη και κουραστική. Σήμερα όμως ο δρόμος φτάνει μέχρι τον περίγυρό του και ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει εκεί με άνεση και ασφάλεια. Η ιστορία της ίδρυσης της μονής χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ο μητροπολίτης Αντώνιος οριοθετεί την ίδρυσή της περί του Ι΄αιώνα από τον Όσιο Λουκά, που την εποχή εκείνη μαθήτευε κοντά στην Πάτρα. Άλλοι ερευνητές λένε πως ιδρύθηκε από τον Όσιο Μελέτιο του ΙΑ΄ αιώνα.
Το μοναστήρι είναι φτωχό σε κειμήλια και ιερά σκεύη, καθότι λεηλατήθηκε, κυρίως από τους Γερμανούς. Διαθέτει μόνο μερικά χειρόγραφα σε μεμβράνη από το 1698 και εντεύθεν. Ακόμα και η κτηματική περιουσία του μοναστηριού δεν είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικό όμως κεφάλαιο για το μοναστήρι αποτελούν οι ανεκτίμητης τέχνης τοιχογραφίες του ναού, που αγιογραφήθηκαν το έτος 1608 από τους αδελφούς Γεώργιο και Δημήτριο Μόσχο, όταν επίσκοπος Ωλένης ήταν ο Θεόδουλος.
Το μοναστήρι Πορετσού, από τα χρόνια τα παλιά υπήρξε το προπύργιο του χριστιανισμού και το καταφύγιο του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, αλλά και πολλών Ελλήνων αγωνιστών κατά τον εμφύλιο μετά την απελευθέρωση του 1821.
Εδώ κρίνεται σκόπιμο να τονίσουμε ότι είναι χρέος όλων να προβάλουν το ιερό τούτο μοναστήρι και να το προστατεύσουν με την αγάπη τους, γιατί όντως είναι το ιερό στολίδι και το “αγλάισμα” της χαράδρας του Ερύμανθου, καθώς και ένα από τα λίγα και αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι το μοναστήρι ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
Το μοναστήρι εντάχτηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων 2003 του Υπ. Ανάπτυξης - Γενικής Γραμματείας τουρισμού για την αναστήλωση του και την μετατροπή του σε ξενώνα προσκυνηματικού τουρισμού. Το έργω έχει ολοκληρωθεί.